Powels startside

Alle studenter og faglærere ved Norges største universitet, NTNU, får gratis tilgang til en skybasert verktøykasse, inkludert 100 TB lagringskapasitet.

NTNU har en tydelig strategi som innebærer satsing på løsninger for mer innovativ utdanning.

Ett av tiltakene er at alle studenter og faglærere får gratis tilgang til blant annet alltid siste versjon av Office PRO-pakken, med Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access med mer. OneDrive, Delve og Skype er også med i verktøykassen. Alle brukere får hele 100 TB personlig lagringskapasitet i skyen, som de selv er ansvarlige for.

— Med denne løsningen er alle sikret siste versjon av Office-programmene, back-up i skyen og i praksis ubegrenset lagringsplass. Her er det lagt til rette for deling og samhandling gjennom blant annet OneDrive – her kan flere arbeide på samme dokument samtidig, og likevel beholde oversikten.

Med Skype kan de lett holde kontakten, uavhengig av hvor de oppholder seg. Hver bruker kan laste ned løsningen til fem enheter. Dermed kan brukerne sømløst bytte mellom pc, mac, nettbrett og telefon, forklarer Tore Indreråk. Han jobber blant annet for studiesjef Inge Fottland, og er prosjektleder for Innovativ utdanning IT, samt at han er PLSA (Prosjektleder Sekretær Assistent:)) for Programleder Kirsti Sørgaard Moe, Programleder NTNU IT.

Passer alle tekniske plattformer

NTNU-løsningen er basert på Microsofts SharePoint-plattform for utdanning. Enable AS har lagt på et NTNU-lag, som gir NTNU mulighet til å påvirke hva studenter og lærere skal fokusere på. Med felles epostadressebok og kalendersystem er det lett for studentene å finne hverandre og avtale samarbeid. Det er gode muligheter for å holde orden på, og dele, dokumenter, notater, oppgaver og samtaler. Enable er også ansvarlig for at løsningen har responsivt design, det vil si at den automatisk tilpasser seg ulike skjermstørrelser.

— For NTNU er det viktig å kunne tilby gode, kvalitetssikrede løsninger som ikke er reklamefinansierte. Løsningen fungerer på tvers av tekniske plattformer, vi binder derfor ikke studentene til spesifikke leverandører av pc-er, nettbrett eller telefoner, sier Indreråk videre.

Komponentene i pakken; Office, OneDrive og Skype for Business er svært utbredt i arbeidslivet. Studentene vil dermed bli fortrolige med verktøy de antagelig kommer til å møte etter endt studietid, noe som har vært etterspurt.

NTNU har ambisjon om å tilby både utdannelse og forskning i verdensklasse. Et solid IT-fundament er svært viktig for å nå denne visjonen. Dette tiltaket medfører at studentene har mulighet for å bruke et mer ensartet format for utvekslingsmuligheter av dokumenter, samt bedre tilrettelegging for digitale utleveringer og innleveringer. Tiltaket er kun ett av flere viktige satsninger innenfor NTNU Toppundervisning.

IT i Utdanningen er et nytt langsiktig program opprettet i samarbeid mellom Prorektors stab for Utdanning, Studieavdelingen og NTNU IT.

Enable viktig bidragsyter

— Dette prosjektet har en stort omfang. Vi ivaretar allerede 27.000 studenter, og i løpet av neste år blir det tilsammen 36.000 studenter innenfor ordningen. Dette omfanget er unikt i Norge, og er i seg selv en utfordring. I juli, som er en stille måned, hadde vi 29.000 unike brukere/innlogginger, forklarer Indreråk. Da nyheten om tilbudet ble kjent, fikk Facebook-innlegget 700 likes i løpet av 10 timer, og innlegget nådde topp-tre-lista når det gjelder spredning. Det viser at også studentene setter stor pris på denne tilretteleggingen.

— Enables bidrag og bistand har vært viktig for prosjektet, og samarbeidet har overgått våre høye forventninger. NTNU-ledelsen har uttrykt at de er meget godt fornøyde med fremdrift og kvalitet i prosjektet. For et universitet som oss, har det vært svært viktig å være klare til studiestart, noe dette prosjektet virkelig innfridde, understreker Indreråk til slutt.

Enables bidrag og bistand har vært viktig for prosjektet, og samarbeidet har overgått våre høye forventninger. NTNU-ledelsen har uttrykt at de er meget godt fornøyde med fremdrift og kvalitet i prosjektet. For et universitet som oss, har det vært svært viktig å være klare til studiestart, noe dette prosjektet virkelig innfridde.

Tore Indreråk, Prosjektleder for Innovativ utdanning IT